Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 621 wijnen
91 James Suckling

Le Mortelle Botrosecco 2023

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Vol en rond rood
Krachtige en verfijnde rode wijn met aroma’s van rijpe kersen, bramen, viooltjes en cederhout. In de mond vol en evenwichtig met zachte tannines, tonen van kruiden en chocolade en een lange, elegante afdronk.
€ 26.95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Botrosecco is de kenmerkende rode wijn van Le Mortelle, het Toscaanse wijndomein van de familie Antinori, gelegen in de Maremma nabij Castiglione della Pescaia. Deze wijn weerspiegelt het karakter van de kuststreek: warmte, rijp fruit en elegantie in perfecte harmonie.

De wijn is een blend van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, afkomstig van de eigen wijngaarden rond het domein. De bodem bestaat uit zand, klei en kalksteen, wat bijdraagt aan frisheid en structuur. Na handmatige oogst vergisten de druiven in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn ongeveer 12 maanden in Franse eiken barriques, deels nieuw, om complexiteit en diepte te ontwikkelen.

In de geur tonen van rijpe kersen, bramen, grafiet, munt, vanille en cacao. De smaak is vol en gestructureerd, maar verfijnd, met zijdezachte tannines en een sappige balans tussen fruit en kruidigheid. Botrosecco is een moderne, elegante Maremma-wijn die kracht en finesse combineert — typisch Antinori.

Wijnmakers Antinori 11
Wijnhuis Le Mortelle
Land Italië
Regio Toscane
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Druif omschrijving 60% Cabernet Sauvignon 40% Cabernet Franc
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 5-8 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Mooie begeleider voor verschillende lunchgerechten, pasta's, groentes en kalfsvlees
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%
Jaargang 2023
Italië, Toscane
In Maremma, de streek aan de Toscaanse kust, vind je in het noorden het wijngebied Bolgheri, waar de Super Tuscans Sassicaia en Ornellaia zijn ontstaan. Het zuidelijke gedeelte van dit gebied kent haar eigen beschermde herkomstbenaming. Eerst als IGT Maremma in 1995 en in 2011 werd de hogere kwaliteitsaanduiding DOC Maremma Toscana ingevoerd.
 
What's in a name 
Kent u het gebied niet? Dat is niet zo raar. Deze streek is als wijnregio ook relatief nieuw. Ooit was het, met uitzondering van het hoger gelegen ‘Alta Maremma’,  één groot drassig gebied. Het moeras werd al in de 18e eeuw drooggelegd, maar pas eind 20e eeuw kwam de wijnbouw echt van de grond. Wat dat betreft kent het dezelfde achtergrond als de Médoc regio. Ook hier zijn de moerassen drooggelegd om later succesvolle wijngaarden te kunnen worden.
 
Piero Antinori: De pionier
Uit vernieuwing ontstaan vaak de mooiste resultaten. Piero Antinori experimenteerde met andere druiven in Chianti; zijn Tignanello is inmiddels wereldberoemd. Nu loopt Antinori weer voorop door het potentieel van Maremma te ontdekken en te benutten. Op de wijndomeinen Le Mortelle en Aldobrandesca maken ze prachtige wijnen. De internationale pers en onze eigen Grote Hamersma hebben deze wijnen al ontdekt. U krijgt nu de kans om kennis te maken met deze nog onbekende parels.
 
Proeftuin
Antinori zag in dit gebied meteen potentieel voor de ‘Bordeaux’ druiven cabernet sauvignon,  malbec en cabernet franc en voor witte wijn de lokale ansonica, vermentino en de franse druif Viognier. De wijnmakers van Antinori zien dit gebied dan ook als een heerlijke proeftuin waarin ze vrijuit kunnen experimenteren met druivensoorten en met bijzondere rijpingsvaten zoals amfora’s. 
 
Fattoria Le Mortelle
Le Mortelle is in 1999 aangekocht door de familie Antinori. Inmiddels maken ze op dit fraaie domein al vele jaren prachtige wijnen. Opvallend is dat je in de wijnen van Le Mortelle steeds een kruidig aroma ontdekt. Dit is afkomstig van de typisch Toscaanse Mortella, een struik met wilde zwarte bessen die je hier overal tegenkomt. Deze struik is de inspiratie geweest voor de naam van het huis en ook in het logo van Le Mortelle vind u hem terug.
 
Le Mortelle
91 punten - James Suckling (oogst 2022)
Creamy and fruit-forward, this cabernet has notes of black plums, blackberries and cocoa on the nose. It’s medium- to full-bodied with lightly chalky tannins. Tasty walnut notes at the end. Drink or hold.
Wijnen van Le Mortelle