Embruix (Catalaans voor “betovering”) is de kenmerkende wijn van het prestigieuze Priorat-huis Vall Llach, gelegen in het dorpje Porrera in Catalonië. Deze wijn is een blend van traditionele en internationale druivenrassen: Cariñena (Samsó), Garnacha, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon, afkomstig van wijngaarden op steile terrassen met arme leisteenbodems, ook wel llicorella genoemd — typisch voor Priorat.
De wijnstokken zijn deels zeer oud (soms meer dan 50 jaar) en leveren lage opbrengsten van intense kwaliteit. Na zorgvuldige handmatige oogst vindt vinificatie plaats in kleine roestvrijstalen cuves, gevolgd door een rijping van 12 maanden op Frans eiken, waarvan een deel nieuw. Dit resulteert in een complexe wijn met diepte, kracht én finesse.
In de geur vind je rijpe bramen, zwarte kersen, drop, kruidnagel en een vleugje cacao en grafiet. De smaak is vol, gelaagd en geconcentreerd met frisheid, mineraliteit en zijdezachte tannines. Embruix is een expressieve en elegante vertegenwoordiger van de moderne Priorat-stijl: authentiek, gestructureerd en tegelijk toegankelijk.
Wijnhuis | Vall Llach |
Land | Spanje |
Regio | Priorat |
Druif | Cariñena, Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Syrah / Shiraz |
Druif omschrijving | 28% Merlot, 27% Garnacha, 221% Cariñena, 12% Syrah en 12% Cabernet Sauvignon |
Lagering | 100% op eikenhouten vaten |
Temperatuur | 16 - 18°C |
Bewaarpotentie | 5-10 jaar |
Wijn & Spijs | Mooi bij Iberico ham, paddenstoelen, stevige kazen en wild, zowel gegrild als gestoofd. |
Sluiting | Kurk |
Smaak | Krachtig en complex rood |
Alcohol | 15% |
Jaargang | 2022 |
Het wijngebied Priorat is gelegen in Catalonië, Spanje – op zo’n 90 minuten rijden ten zuiden van Barcelona. Priorat (2.000 ha) is – samen met Rioja (65.000 ha) – het enige Spaanse wijngebied met de hoogste status; D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het gebied kenmerkt zich als ruig en afgelegen, met rotsachtige heuvels waar op de steile hellingen de relatief kleine wijngaarden zijn aangeplant. De algehele kwaliteit van de wijnen in dit gebied is bijzonder goed - het beschikbare volume daarentegen is relatief laag.
Vall Llach is in de jaren 90 opgericht door Lluis Llach (een beroemde Catalaanse singer/songwriter) en zijn goede vriend Enric Costa, die terugkeerden naar hun roots om wijn te gaan maken in/om het dorp Porrera, 1 van de 12 ‘Vi de Vila’s’ (wijndorpen) in de regio Priorat. Het doel wat men voor ogen had is om de lokale gemeenschap – veelal ouderen – te helpen door hen zowel sociaal als economisch te ondersteunen.
Inmiddels wordt Vall Llach geleid door de zoon van Enric, Albert Costa. Albert is 1 van de veelbelovende jonge wijnmakers in Priorat en verantwoordelijk voor de huidige koers: hoogstaande wijnen gemaakt van inheemse druiven Cariñena (rood maar ook wit en ‘gris’), Garnacha (rood en wit) alsook Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Viognier – allen afkomstig van de typische Llicorella (leisteen) bodem in Priorat.
Vall Llach bezit inmiddels 65 ha. aan wijngaarden waarvan men zo’n 100.000 flessen per jaar maakt, verdeeld over 8 wijnen. De topwijn van Vall Llach Mas de la Rosa (100% Cariñena van 100+ jaar oude stokken / score 95 Parker & 98 T.Atkin) is 1 van de slechts 3 toegelaten ‘Grand Cru’ (Gran Vinya Classificada) wijnen uit Priorat.