Voorinschrijving Paul Jaboulet Cru's 2016

Paul Jaboulet’s Hermitage La Chapelle is een van de iconische wijnen van de beroemdste heuvel in het Rhônedal: De Hermitage.

Topscores van Engelse én Amerikaanse wijncritici
De oogst 2016 scoort zowel bij de Britse wijnjournalisten als bij de Amerikaanse wijnpers heel goed en dat is uniek. De Engelsen richten zich meer op elegantie en finesse, de Amerikanen op volheid en kracht. Kortom, het perfecte oogstjaar! En dat voor een fractie van de prijs van Bordeaux of Bourgogne met gelijkende scores.

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
De grote wijnen van de Rhône vallei hebben wereldwijde faam en scoren traditioneel uitstekend bij de wijncritici. Denk hierbij aan de topgebieden in het noorden van de vallei als Hermitage, Côte Rotie, Saint Joseph en Crozes-Hermitage. Daarbij is zeker het vermelden waard dat de prijs-kwaliteit uitstekend is, zeker als we dit vergelijken met de prijzen van Cru's uit Bordeaux, top Bourgogne, Super Tuscans en de beste wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Biologisch
Paul Jaboulet werkt vanaf 2008 in al zijn eigen wijngaarden volledig biologisch en is vanaf deze oogst ook gecertificeerd. De overgang naar biologisch duurt altijd vele jaren, maar vanaf 2016 is het dus ook officieel.

Hermitage La Chapelle 2016
De 2016 wordt vergeleken met de allerbeste oogsten in de Noord-Rhône zoals 1961, 1972, 1983, 1990 en 2015. Dit zijn stuk voor stuk legendes geworden en de verwachting is dat de 2016 ook in dit rijtje geplaatst gaat worden met een Parker score van 96 punten en 20/20 (!) 'Finest expression of this vineyard I've ever seen' van Matthew Jukes (UK) voor de topwijn Hermitage La Chapelle. Ook Vinous geeft met 96-98 punten aan dat deze wijn tot de wereldtop behoort.

Schaarse grootformaten
Uniek is dat wij enkele grote flessen hebben kunnen bemachtigen. Zeer beperkte oplage.

Scores:
Robert Parker: 96
Matthew Dukes: 20/20
Vinous: 96-98
James Suckling 97-98
Drinken vanaf 2022 en te bewaren tot 2040.

Hermitage La Maison Bleue 2016
De voormalige Petit la Chapelle is nu een nieuwe Hermitage wijn geworden: La Maison Bleue. De reden voor Paul Jaboulet om deze wijn een eigen naam te geven, is dat deze van een ander stuk van de Hermitage heuvel komt en hierdoor zijn eigen identiteit heeft verkregen. Deze wijn zal eerder op dronk zijn dan zijn grote broer La Chapelle, maar is nog steeds een wijn van formaat en een stuk voordeliger!

Scores:
James Suckling 94-95
Vinous: 94-96
Decanter: 95 en Gold
Robert Parker: 93
Drinken vanaf 2020 en te bewaren tot 2030.

Domaine de Thalabert 2016
Onze favoriet als het om prijs-kwaliteit gaat. De grootste 'oude stokken Syrah' wijngaard ter wereld en een voorbeeld voor iedereen die Syrah/Shiraz maakt in de wereld. Veel wijnmakers uit Chili, Italië, Zuid-Afrika en Australië komen hier kijken hoe je Syrah maakt. Een geweldige Crozes-Hermitage met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Kan 10-15 jaar verder rijpen tot een ultieme, rijke en gulle wijn.

Scores:
Robert Parker: 93
Vinous: 92-94
James Suckling: 92-93
Drinken vanaf 2020 en te bewaren tot 2030.

Gigondas Pierre Aiguille 2016
Gigondas is een van de beste appellations in de Rhone, staat vaak in de schaduw van Chateauneuf du Pape, maar doet er zeker niet voor onder. Gelukkig is de prijs wel lager dan zijn beroemde neef. Dit is een voorbeeld van een heerlijke volle Grenache-Syrah blend, een warme wijn, heerlijk tijdens de herfst en winterdagen.

Scores:
Robert Parker: 93
Drinken vanaf 2020 en te bewaren tot 2030.

Plan de Dieu 2016
De eerste tekenen van deze wijngaarden komen uit de Middeleeuwen. De monniken rondom Plan de Dieu verzorgden en bewaakten de wijngaarden, 'onder het zicht van god'. Het is een van de nieuwste aanwinsten van Jaboulet. De eerste oogsten waren al veelbelovend en deze jaargang maakt deze reputatie meer dan waar. Vol, krachtig en toch heerlijk zacht.

Scores:
Robert Parker: 90
Drinken vanaf 2019 en te bewaren tot 2026.