Tormaresca Calafuria: Italië's beste rosé


Dat de beste rose's niet alleen uit de Provence in Frankrijk komen bewijst Calafuria. Door Wine Spectator benoemd als 'Top Value Rose', maar liefst 90 punten van Italie's meest bekende wijnschrijver Antonio Galloni, een 8,5 van onze eigen Hamersma, de ster Calafuria is rijzende. Dat het hard gaat getuige het feit dat deze wijn al een aantal jaren achter elkaar al voor de zomer niet meer te verkrijgen is. Ontdek Calafuria dus nu, voordat we weer een lange winter moeten wachten!Tormaresca
Calafuria wordt gemaakt door het Italiaanse wijnhuis Tormaresca. In de hak van de laars gebeuren sinds de jaren '90 zeer interessante ontwikkelingen op het gebied van wijn. Rond deze tijd kocht de familie Antinori het wijnhuis en binnen een aantal jaren groeide het uit tot hét toonaangevende wijnhuis van Puglia.


Puglia
Puglia in de hak van de Italiaanse laars, is eén van de best bewaarde geheimen van Italië. Met zijn prachtige landschap gevormd door de zee. De indrukwekkende geschiedenis van dit gebied heeft gezorgd voor een interessante mix van architectuur. Tel hierbij de overdaad aan verse vis, groenten en heerlijke wijnen bij op en u ziet een paradijs op aarde.


Calafuria
De wijn is vernoemd naar de meer dan 700 baaien die de kust van Puglia sieren en is trouw aan de lokale Negroamaro druif. Het maken van rosé van deze druif is een traditie in het gebied. Negroamaro komt dichtbij de zee tot volle expressie. De druiven groeien bij Tormaresca dan ook pal boven de baaien en de zee.


Unieke magnumfles
Ieder jaar werkt het wijnhuis samen met een getalenteerde kunstenaar om een uniek label te ontwerpen voor de magnumfles van Calafuria. Dit jaar is dat Gio Pistone. Deze uit Rome afkomstige artieste maakt fantastische (street) art. Wij kregen de kans om een aantal magnumflessen te kopen en hoefden hier niet over te twijfelen, rosé smaakt toch veel lekkerder uit een grote fles!

De lente is eindelijk begonnen
De tijd van rosé is aangebroken, buiten brunchen, een borrel met vrienden en zomerse gerechten op tafel. Als Italianen een wijn maken, denken ze er altijd eten bij. En als wij denken aan Puglia, denken we aan verse vis direct uit zee en de meest kleurrijke groenten. Calafuria is er om los van te genieten, maar combineert ook uitstekend met frisse voorjaarsgerechten zoals salades of vis.Puglia meets Provence
Deze wijn doet absoluut niet onder voor zijn Franse buren uit de Provence. Om dit zelf te ervaren, inclusief het genieten van een grote fles, hebben wij een prachtige introductieaanbieding. Bij aanschaf van 12 flessen Calafuria, doen wij er een limited edition magnum fles bij cadeau. Het aantal magnumflessen is beperkt, dus bestel de wijn nu en geniet van zomers Puglia.Prachtig zalmroze van kleur. Fruitige geur van wit fruit, perzik en viooltjes. Een rosé met veel lengte en een verfrissende zuurgraad. De afdronk is middellang, fruitig en een tikkeltje kruidig.


De Grote Hamersma: 8 | "Italians do it better"
Jaargang 2019