Ontdek de unieke wijnen uit Zuid-Spanje


Op de route van de 'Pueblas Blancas' (witte dorpjes) in Andalusië, wordt Arcos de la Frontera beschouwd als een van de mooiste steden in Spanje. Het gebied is beroemd om de premium Sherry. Maar ook het maken van krachtige rode wijnen is traditie in het gebied en gaat terug tot de 14e eeuw. Graag neem ik u mee naar Andalusië aan de hand van enkele werkelijk unieke wijnen, van de beste Fino tot de krachtige rode Moncloa en om af te sluiten enkele edelzoete wijnen.


González Byass
De familie González is diepgeworteld in Andalusië en is een echt familiebedrijf. Opgericht in 1835 in Jerez, Spanje, produceren zij al meer dan 180 jaar de beste sherry's, zoals de wereldberoemde Tio Pepe Fino. González Byass is een van de voortrekkers in het wereldwijd op de kaart zetten van de prachtige sherry’s. Van beendroog tot edel zoet.


Finca Moncloa: warme, krachtige rode wijnen
Gonzalez Byass zag het potentieel om de traditie van rode wijnen in ere te herstellen en experimenteerde al vanaf de jaren 70 met rode wijnen. Dit resulteerde in de aankoop van het landgoed Finca Moncloa, gelegen op de beste klei- en kalkbodems. Vanwege het mediterrane klimaat, krijgen de druiven een krachtige intensiteit. Hier staan naast Syrah en Cabernet-Sauvignon ook de inheemse druif Tintilla de Rota aangeplant. En die druif geeft de unieke eigen smaak aan de wijnen. De productie is gelimiteerd en genummerd op de fles.


Grandes Pagos de España
Finca Moncloa is een van de Grandes Pagos de España, deze Pagos zijn een verzameling van de mooiste wijngaarden van Spanje. Finca Moncloa is met trots toegetreden in 2014.Finca Moncloa
U ruikt en proeft de warmte in het glas. Een blend van Syrah, Cabernet Sauvignon, Tintilla de Rota en Petit Verdot die 12 maanden rijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten. Een kersenrode wijn met intense aroma's van rood en zwart fruit en een evenwichtig gehemelte met tonen van fruit, kruiden en eiken.Van €18,45 voor €15,95
Mundus Vini: Gold 


Finca Moncloa 11 barricas
De allerbeste druiven van dezelfde blend krijgen een speciale opvoeding in 5 nieuwe Amerikaanse houten en 6 nieuwe Franse vaten voor een nog mooier resultaat. Slechts 3.300 flessen worden er per oogst gemaakt. Prachtige wijn waar het nieuwe hout perfect in balans is met de warme kracht van de wijn. 
Van €32,50 voor €27,50Finca Moncloa Tintilla de Rota Dulce
Een rode edelzoete 100% Tintella de Rota dessertwijn. De druiven worden aan de stokken overrijp en daarna in hele trossen gedroogd in de zon en buitenlucht. Bij de fermentatie wordt 4-5% alcohol bereikt en wordt er 10% alcohol toegevoegd om de fermentatie te stoppen. Hierdoor blijft de wijn edelzoet. Na 18 maanden rijping op houten vaten is de wijn klaar voor botteling. Het resultaat is een portachtige of Reciotto (zoete amarone) wijn. Vol van smaak, chocolade, zoete bramen en vanille. Perfect bij zoete nagerechten met chocolade of krachtige kazen. Zeer kleine oplage.
Van €66,50 voor €59,50 (0,5ltr flesje)Tio Pepe en Rama:
Naast de beroemde Fino Tio Pepe, is er ook een zeer exclusieve editie: de ‘Tio Pepe en Rama’, een sherry in z’n puurste vorm doordat deze ongefilterd is en dus direct uit het vat komt. Ieder jaar worden hiervoor de beste vaten geselecteerd en een gelimiteerd aantal flessen gebotteld. Masterblender Antonio Flores is erg enthousiast over de 2021:
the very best interpretation of vine and cellar, chalk dust and long hours spent selecting this very unique, fresh wine: harmonious, like the sound of a guitar in the stillness of the afternoon.”


De 2021 editie heeft een helder licht gouden kleur. In de neus heerlijk vers gebakken brood en gist tonen. Complex, levendig, ziltig en een heerlijke bittertoon. De perfecte Fino sherry. Wij halen de Tio Pepe en Rama kakelvers uit Andalusië voor u, zodat u van deze wijn kunt genieten alsof u hem vers uit het vat krijgt. Slechts 90 flessen beschikbaar.
Van €15,95 voor €14,95
Robert Parker: 91+ puntenNectar Pedro Ximénez
Tegenover de beendroge Fino en Rama staat de edelzoete ‘PX’. Pedro Ximénez wordt verkregen uit overrijpe druiven met dezelfde naam, die zongedroogd worden zodat ze hun exceptionele hoge concentratie aan restsuikers behouden. De rijping in het criadera systeem en de rijke Pedro Ximénez druif maken Nectar tot een krachtig en volle zoete sherry met de smaak van rozijnen en zongedroogde vijgen. Veelvuldig onderscheiden en ongelofelijk lage prijs voor deze kwaliteit PX.
Van €13,75 voor €12,50
Decanter: 95 punten – Goud
Mundus Vini: Grand Gold Proefpakket Zuid-Spanje 
Proefpakket Ontdek Andalusië
Met dit proefpakket nemen wij u mee naar Andalusië, bestaande uit 1 fles van elk: Finca Moncloa, Finca Moncloa 11 Barricas, Finca Moncloa Tintilla de Rota Dulce, Tio Pepe Fino, Tio Pepe en Rama en Nectar Pedro Ximénez.
van 147,15 voor 125,- (6 flessen)

Ontdek Zuid-Spanje aan de hand van deze unieke wijnen.


Met klinkende groet,

Christian Griffioen