Super Tuscan: Guado al Tasso

Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri. Hij was betrokken bij de wijnprojecten Sassicaia en Ornellaia, voor hij in de jaren 80 zijn eigen estate stichtte in Bolgheri: Tenuta Guado Al Tasso. Hier wordt onder andere de gelijknamige cru gemaakt.


Het wijnhuis Antinori


De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca, haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori, de zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) enTenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde Tenuta Ornellaia.


Guado al Tasso in Bolgheri


Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. De DOC Bolgheri is sinds 1994 een internationale referentie van Italiaanse wijn.


Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen. Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die in de vele beken leven die door het landgoed stromen.


De klassieke Bordeaux blend


Guado al Tasso wordt gemaakt van de klassieke Bordeaux blend: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt en 2 keer gesorteerd waarna ze de eerste vergisting ondergaan in RVS tanks gedurende 15-20 dagen. Vervolgens vindt de malolactische gisting plaats in nieuwe kleine eiken vaten. Een jaar na dit proces wordt de wijn met precisie geblend waarna de wijn verder rijpt op grotere houten vaten voor nog eens 6 maanden voordat de botteling begint. Daarna blijft de wijn nog rijpen op de fles.


Guado al Tasso heeft een intense, robijnrode kleur. Aroma’s van vanille en leer, in combinatie met tonen van pruimen, blauwe bessen, en hints van mediterrane kruiden. Een intens mondgevoel met tannines die de wijn karakter geven. In de afdronk tonen van cassis, zwarte bessen en zoethout. Guado al Tasso zal zich geweldig ontwikkelen en onze verwachting is dat deze wijn de komende tijd flink duurder gaat worden vanwege de grote aandacht en kleine productie. Een voortreffelijke Super-Tuscan.


Wat is een Super Tuscan?


Vanwege het gebruik van een klassieke bordeaux blend in plaats van Sangiovese druif kan deze iconische wijn niet de classificatie van de DOC (wijngebied) dragen en werd het als Vino di Tavola op de markt gebracht. De naam 'Super Tuscan' werd voor het eerst toegekend aan Antinori Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels valt maar wel veel beter en kostbaarder was? Namen van bekende Super Tuscans zijn Tignanello, Solaia, Guado al Tasso, Sassicaia, Ornellaia en Masseto. Prijzen van deze icoonwijnen variëren tussen de 90-800 euro per fles en behoren tot de populairste wijnen.


Naast deze iconen worden er vele Super Tuscans aangeboden in de prijsklasse 20-60 euro per fles, hier is het belangrijk om echt te weten wat je koopt, wie de wijn maakt en welke oogst het is. Er zitten voortreffelijke wijnen tussen, maar helaas ook velen die van het succes van de Super Tuscans een graantje mee willen pikken. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

WhatsApp ons!