Prunotto Barolo 2015 & 2016

In het Noordwesten van Italië ten zuiden van Turijn, ligt een van de meest bijzondere streken van Italië; Piemonte. Dit schitterende glooiende landschap is waar de wereldberoemde Barolo en Barbaresco zich perfect thuis voelen. Zij bevinden zich dan ook in het heerlijke gezelschap van truffels, amandel- en hazelnootbomen, de lekkerste kazen en de mooiste pasta’s. Alles gemaakt volgens de slowfood beweging die in dit gebied is ontstaan, maakt dit tot de culinaire hemel op aarde.


Prunotto 
Op deze bijzondere plek ligt ook de geschiedenis van het wijnhuis Prunotto, die al meer een eeuw terug gaat. Het belangrijkste hoofdstuk begon in 1989 toen de familie Antinori het estate overnam. Met respect voor de lokale druivensoorten en methodes ging de oudste dochter van Piero; Albiera, aan de slag om de kwaliteit van de wijnen nog hoger te krijgen. En dat is gelukt, de afgelopen jaren behoort Prunotto tot de tophuizen uit Piemonte en de oogst 2015 en 2016 zijn daar het mooiste voorbeeld van. 


Nebbiolo & Barbera
Nebbiolo en Barbera zijn de druiven achter de grote wijnen uit het gebied. Nebbiolo is de druif van de Barolo en Barbaresco en de meest bekende van de twee. Deze druif brengt licht rode wijnen voort, die uitblinken in kracht en complexiteit en een groot bewaarpotentieel hebben. Maar Barbera is aan een opmars bezig, dit komt voornamelijk omdat de wijnmakers de potentie van deze druif nu volop benutten. Heerlijke, fruitige wijnen met veel diepgang zijn het resultaat. En, hoe kan het ook anders, deze wijnen zijn een fenomenale match met al het culinaire moois uit het gebied.


Authentiek Piemonte
Door de jaren heen zijn er veel producenten neergestreken in Piemonte, die allemaal een stukje van de lappendeken aan wijngaarden wilden benutten om wijn te maken. Hierdoor zijn er inmiddels enorm veel verschillende stijlen van Barolo. De familie Antinori kiest er echter altijd voor om trouw te blijven aan de originele details van het gebied. Ze werken met traditionele methodes die al eeuwenlang worden gebruikt in het gebied om wijn te maken en voegen hier een flinke dosis kennis en innovatie aan toe. Het allerbelangrijkste is dat de wijn te herleiden is naar zijn herkomst. De wijnen van Prunotto zijn allemaal onmiskenbaar authentiek Piemonte. Elegant, een prachtige complexiteit en een enorm bewaarpotentieel.  


Wij hebben een selectie gemaakt uit de mooiste wijnen van het huis. Maak kennis met de beste oogst sinds 2001 en teken nu in op de fenomenale 2015 en 2016 Barolo's van Prunotto.Vigna Colonnello Barolo Bussia Riserva 2013
Vigna Colonnello is de icoonwijn van Prunotto. Gemaakt van 100% nebbiolo druiven is dit de riserva wijn van Barolo en Barolo Bussia. De druiven komen van een specifieke hectare grond binnen de Bussia wijngaard, de Colonnello wijngaard genoemd. Met oude wijnstokken, een bijzondere bodemsamenstelling en de perfecte ligging werd besloten om van dit stukje wijngaard een aparte wijn te maken, de fantastische Vigna Colonnello. 
Van € 199 voor € 169 per fles
James Suckling: 93 puntenBarolo Bussia 2015
Deze iconische Barolo komt van de gelijknamige amphitheater-wijngaard Bussia en Prunotto was de eerste in 1961 die een single vineyard Barolo Bussia produceerde. De oogst 2015 is geweldig, bosbessen en wilde rozen in de neus, gevolgd door drop, stevige tannines en een mooi lang afdronk. Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2038. 
Normaal €69,- op intekening: €59,50
James Suckling 93 punten
Robert Parker 94 punten


“The 2015 Barolo Bussia is characterized by a dusty mineral note of crushed seashell or slate that cuts through the entirety of this wine. That dusty, almost salty characteristic is accompanied by wild berry, wild rose, dark spice and licorice. Both the tannins and the acidity are very well integrated here, resulting in a fine, silky texture on the finish.”Barolo 2016
Fantastische oogst, zeer gelijkmatige rijping van de druiven. Mooie structuur met vriendelijke tannines, gebalanceerde zuren en een rijke, volle smaak. Op dronk vanaf 2020 en te bewaren tot 2033.
Normaal €46,- op intekening: €39,50
James Suckling 93 punten
Robert Parker 92 punten
Slechts 35 doosjes van 6 beschikbaar

James Suckling: 93 punten
"Extremely perfumed on the nose with cherry, cedar and light asphalt character. Full-bodied, yet vivid and energetic with fine, polished tannins and a long, succulent finish. Pretty already, but better after 2022 and onwards."Barbaresco 2018
Een van de beste jaargangen van deze eeuw, vergelijkbaar met 2001. De wijn is rijk, krachtig en goed gestructureerd. Tegelijkertijd veel elegantie, finesse en complexiteit. De smaak is sappig met vriendelijke tannines. Geweldig bewaarpotentieel! Op dronk vanaf 2023 en te bewaren tot 2032. 
Normaal €35,- op intekening: €29,50
James Suckling 93 punten (oogst 2016, nog geen rating voor 2018)
Beperkt beschikbaar.


Nebbiolo Occhetti 2017
Nebbiolo is de druif van Barbaresco en Barolo, maar ook buiten deze dorpen worden er mooie wijnen van gemaakt. Zoals deze Occhetti, met een 'eenvoudige' herkomstbenaming DOC Langhe. Een mooie kennismaking met de Nebbiolo, heeft het karakter van de Barbaresco, maar dan wat lichter. Heerlijk glas om de komende jaren van te genieten.
Normaal €25,95 op intekening: €22,50


Barbera d'Alba Pian Romualdo 2017
De single vineyard wijn van de Barbera d'Alba. Voor het eerst gemaakt in 1961 en komt van de wijngaarden rondom Monforte d'Alba. De Barbera druif profiteert hier optimaal van de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit zorgt voor behoudt van frisheid, elegante aroma's en een mooi rijpingspotentieel. erg lekker.
Normaal €25,95 op intekening: €22,95


Mompertone Barbera&Syrah 2016
een blend van de autochtone Barbera en de internationale Syrah. In deze spannende combinatie wordt de zuurgraad van de Barbera prachtig geïntegreerd met de body en kruidigheid van Syrah. Het is de enige blend die het huis maakt en hij is door zijn toegankelijkheid een hele mooie introductie met het gebied. Monferrato kan worden gezien als de I.G.T. van Piemonte en heeft hierdoor wat meer flexibiliteit in het blenden. 
Normaal €18,95 op intekening: €16,95
James Suckling 92 punten "This is always a really delicious red"


Barbera d'Alba 2019
Naast authentieke Barolo's maakt Prunotto ook deze fruitige Barbera. Perfect als begeleider van antipasti, pastasalades en gewoon als aperitief. Heerlijk om vaak van te genieten, ook in de lente en zomer.
Normaal €16,75 op intekening: €14,75
James Suckling 92 punten (oogst 2018, nog geen rating voor 2019)


Barolo&Barbera proefpakket
Ontdek Piemonte met ons Barolo & Barbera proefpakket; 6 heerlijke wijnen inclusief een fles Barolo 2016 voor nog geen 130 euro.​ Dit pakket bestaat uit: 1 fles Barolo, 1 fles Nebbiolo Occhetti, 1 fles Barbera Pian Romualdo, 1 fles Mompertone Barbera&Syrah en 2 flessen Barbera d'Alba. Van €150,30 voor slechts €129,50


Ons advies
Teken in op de Barolo (ook zeker Single Vineyard Bussia & Vigna Colonnello Riserva) en Barbaresco, geweldige wijnen voor de komende 20 jaar. Probeer daarnaast Barbera's Pian Romualdo en d’Alba en u zult verrast zijn van de kwaliteit.


Inschrijven is mogelijk tot maandag 22 maart.