Montrachet

Wat maakt deze wijngaard met Grand Cru status zo uniek?

Ligging
De wijngaard met Grand Cru status ligt verdeeld tussen twee dorpen: Chassange en Puligny. Beide dorpen hebben in het verleden de naam van deze wijngaard aan hun eigen naam geplakt. Een gouden greep, want iedere wijnliefhebber kent hun naam én de naam Montrachet prijkt op alle wijnen uit deze dorpen.


Klein en verdeeld
De 8 hectare zijn verdeeld tussen vele afzonderlijke producenten, waaronder de beroemde namen als Laflaive, Bouchard, Romanée Conti, Prieur en Lafon. De wijn is erg moeilijk om te bemachtigen en heel erg kostbaar. Klik hier voor een leuke interactieve kaart.


Uitspraak
De 't' wordt niet uitgesproken, het is dus 'monrachet'. Ik ben daar persoonlijk op gewezen door Olivier Leflaive en nu u dit weet bespaar ik u die correctie als u ter plaatse bent ;-)


Bâtard/Chevalier/Bienvenues Bâtard Montrachet Grand Cru
Naast de originele wijngaard (Le) Montrachet zijn er enkele aangrenzende wijngaarden die ook de Grand Cru status hebben én Montrachet in hun naam hebben. Dit zijn Bâtard en Bienvenues-Bâtard aan de zuidkant en Chevalier-Montrachet aan de noordkant. Ook topwijngaarden en wat voordeliger dan Montrachet.


Puligny en Chassange Montrachet
Dit zijn de twee dorpen waarin de wijngaard ligt en die dus Montrachet aan hun naam hebben toegevoegd. Hierdoor dragen de wijnen uit deze dorpen ook de naam Montrachet op hun label, vaak met de toevoeging van de specifieke wijngaard. Enkele van deze wijngaarden hebben de 1er cru status, dit wordt dan vermeld op hey label. Als laatste zijn er de 'communal' wijnen, deze kunnen uit het hele dorp komen en hebben geen 1er cru status of wijngaard op het label.


Ingewikkeld?
Ja, Bourgogne is met Piëmonte waarschijnlijk het ingewikkeldste wijngebied, maar daarmee ook super interessant. Om de juiste keuze te maken help ik u graag, want er zijn vele, hele fraaie wijnen te koop die niet de hoofdprijs kosten. Neem contact met mij op en ik help u graag verder.


Met klinkende groet,


Chris