Leuk voor later

Is uw (klein) kind geboren, bent u getrouwd of heeft u een ander mooi moment beleefd in 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 of 2018? 

Dan is nú het moment om een kistje wijn te kopen.

Dan kunt u over een jaartje of 18 een heerlijk glas wijn drinken uit het geboorte of jubileum jaar. 

Zelf kom ik uit het waardeloze Bordeaux wijnjaar 1980, maar dat weerhield mijn vader er niet van een kist Chateau Giscours, Margaux weg te leggen. En de wijn was 18 jaar later nog redelijk goed, helaas niet top, maar er viel dan ook niet veel eer aan te behalen, of zoals een wijnschrijver het verwoorde: "1980 Bordeaux wine was not much when it was released and it’s worse today".

Destijds was de keuze voor oplegwijn: Bordeaux. Gelukkig is er nu veel meer keuze in de wereld van wijn, topwijnen kunnen bijvoorbeeld uit Toscane, Piemonte, Veneto, Rhone, Stellenbosch, Douro, Rioja, Chili en Argentinië komen. En in goede jaren natuurlijk uit Bordeaux ;-)

Nu is het moment om deze topwijnen voor de (klein) kinderen uit 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 te kopen, er is de komende maanden nog voldoende aanbod, wat zorgt voor aantrekkelijke prijzen en volop keuze.

Als een wijnjaar over het algemeen wordt beschreven als heel goed of minder goed, zijn er binnen landen, gebieden en zelfs deelgebieden nog verschillen te benoemen die van invloed zijn op de kwaliteit en het bewaarpotentieel van een wijn. Een wijnhuis die zuidelijk in een bepaald gebied ligt, met net een andere ligging van wijngaarden, kan het verschil maken om in een klimatologisch minder jaar alsnog een hele mooie wijn te maken.


Over het algemeen zijn dit de goede gebieden per jaar: (voor rode of dessert wijnen)


2018
Perfect in Rhone, Argentinië, Chili, Bordeaux, Bourgogne, Piemonte en Toscane. Deze oogst komt in het voorjaar en zomer van 2021 op de markt. 


2017
Een uitstekend jaar in Rhone en Chili. Een goed jaar in Toscane en Veneto.

2016
Groots wijnjaar in Toscane, Bordeaux, Piemonte, Veneto, Rhone, Argentinië en Chili.

2015
Groots wijnjaar in Toscane, Veneto, Rhone, Chili alsmede Bordeaux en Mendoza

2014
Is duidelijk minder bedeeld, maar Chili is top. Zuid-Afrika goed. Ook Pomerol en Sauternes zijn geslaagd dat jaar.
(niet meer zoveel wijnen beschikbaar)


2013
Erg goed wijn jaar in Toscane, Zuid-Afrika, Chili, Rhone en Bordeaux. (niet meer zoveel wijnen beschikbaar)


De moeilijkste vraag is: welke wijn?
De meeste wijnen zijn niet geschikt om meer dan 18 jaar te bewaren, maar ze zijn er wel en hoeven niet altijd meer dan 100 euro per fles te kosten.


Tip: Magnum of andere grootformaat
Deze rijpen langzamer dan de normale 75cl flessen en zijn extra feestelijk om te ontkurken.


Hieronder treft u een selectie per jaargang aan uit de verschillende gebieden, deze staan op voorraad en per wijn geven we aan of het in kist verpakt is. Mocht u vragen hebben of behoefte aan persoonlijk advies. Wij helpen u graag! Neem gerust contact met ons op. 


Met klinkende groet,


Christian Griffioen