Franz Haas: topkwaliteit op grote hoogte

Bijzonder trots zijn wij op onze Italiaanse aanwinst: Franz Haas uit Alto Adige. Zijn elegante en spatzuivere wijnen zijn te vinden op de wijnkaarten van de beste restaurants en hij wordt gezien als de beste Pinot Noir producent van Italië.

Geschiedenis van Alto Adige
Dit hooggelegen gebied in het noord-oosten van Italië was, voordat er vliegtuigen waren, de corridor tussen Italië en de rest van Europa. Dit verklaard ook waarom er veel strijd geleverd is om dit gebied in handen te krijgen. Na de Eerste Wereldoorlog (1919) werd het onderdeel van Italië, maar de meeste plaats- en familienamen zijn Duits. 

Wijngaarden van Alto Adige
Prachtig gelegen langs steile berghellingen op een hoogte tot wel 700 meter. Alles moet met de hand worden gedaan, zoals het plukken; een vast team zorgt voor een strenge selectie in de wijngaard, alleen de beste druiven worden geplukt.

Pinot's van Alto Adige
De grote hoogte maakt het gebied zeer geschikt voor de Pinot druiven: Pinot Bianco (blanc), Pinot Grigio en vooral Pinot Nero (noir). Deze druiven hebben baat bij een langzame rijping en niet te hoge temperaturen en dat proeft u terug in de elegantie en finesse.

Klein, maar van zeer hoge kwaliteit
Alto Adige is een klein wijngebied, slechts 2% van de productie van Italië komt uit dit gebied. Wel is het kwaliteitsniveau ongekend hoog, het aantal awards van de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso per hectare is nergens zo hoog als hier. Met beroemde producenten als Alois Lageder, Cantina Terlan, Tiefenbrunner én Franz Haas.

Franz Haas: dé toonaangevende wijnmaker
De zeven generaties Franz Haas, ja echt ze heten allemaal Franz, zijn toonaangevend in Alto Adige. Franz de zesde was degene die buiten de regels van de DOC nog hoger zijn wijngaarden ging planten, omdat hij in de jaren 90 al merkte dat het steeds warmer werd in de vallei. Hij wil de frisheid en zuiverheid behouden van zijn wijnen en door het hoger op te zoeken slaagt hij hierin.

Franz Haas: de etiketten
Wat ook opvalt zijn de prachtige etiketten. Vormgegeven door de kunstenaar Ricardo Schweizer, een vriend van Picasso en de ontwerper van het filmhuis in Cannes. Hij heeft dit gedaan in ruil voor een paar dozen wijn. Zo lekker zijn de wijnen van Franz Haas dus...


Franz Haas: "Pinot Noir is my wine"
“Pinot Nero is my wine, it’s the wine that keeps me up at night, it’s the wine that gives me joy and it’s the wine that makes me cry.”

Dat geeft aan hoe moeilijk deze druif is, maar als het resulteert in een topwijn, hoeveel Franz hiervan kan genieten. Hij wordt gezien als de beste Pinot Noir producent van heel Italië. Na het proeven van zijn Pinot Noirs waren wij ook direct overtuigd!Franz Haas Pinot Noir 2017
Hij is wereldberoemd voor zijn elegante Pinot Noirs. Deze heeft naast de bekende bessensmaken ook kruidnagel, kaneel en marsepein. Lichtvoetig, maar met een hoop smaken in het glas. Heerlijk.

James Suckling: 92 punten 
Robert Parker: 92 punten

Van € 29,95 voor € 26,95 per fles. 

Franz Haas Pinot Noir Schweizer 2017
De druiven groeien in wijngaarden tot wel 750 meter hoogte. Door de grote verscheidenheid aan bodemsoorten krijgt deze wijn zijn eigen karakter. Alleen de beste druiven worden geselecteerd. Een wijn die volgens Franz Haas moeilijk te vangen is, 'for those who live intense emotions'. Schaars en op allocatie beschikbaar.

James Suckling: 94 punten (oogst 2017)
Robert Parker: 93+ punten (oogst 2015)

Van € 46,- voor € 39,50 per fles. 


Pinot Noir Ponkler 2015 limited edition
Zijn allerbeste Pinot Noir draagt de naam Ponkler, een unieke, zeer gelimiteerde wijn die zich kan meten met de beste Pinot Noirs ter wereld. Ponkler is de naam van zijn hoogste Pinot Noir wijngaard en er worden slechts 2.500 flessen per jaar van gemaakt. 

"Aromas of ripe red and black berries stand out, underpinned by star anise and leather scents. In the mouth, it evokes cinchona barks and persuades with its full-body, its tannins, which are in constant development, its outstanding richness and its long-lasting finish." aldus Franz Haas.


Wij hebben nog slechts 2 kistjes van 3 flessen, persoonlijk gesigneerd door 'der Franz'. De wijn komt nu op dronk en kan zeker tot 2030 bewaard worden.

James Suckling: 95 punten (oogst 2015)

Van € 118,- voor € 99,- per fles. (slechts 2 kistjes van 3 beschikbaar)


Witte topwijn: Manna 2018
Naast Pinot Noir maakt Franz ook schitterende witte wijnen. Zijn top cuvee heet Manna en wordt gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer en de locale Kerner. Gelaagd, elegant, vol fruit, zuiver. Een combinatie van zachte rijpe smaken en mineralige structuur. Een verrassende wijn, absolute topklasse.

James Suckling: 93 punten (oogst 2018)
Robert Parker: 92 punten (oogst 2017)

Falstaff: 92 punten (oogst 2017)

Van € 28,95 voor € 24,50 per fles. 

Lepus Pinot Bianco 2018
Pinot Blanc kennen we vooral uit de Elzas en de link met Asperges. Franz Haas maakt een geheel andere stijl Pinot Bianco. Levendig, vol fruit en voortreffelijk in balans. Appels, wat broodgist en een lange aangename afdronk maken deze wijn tot een perfecte begeleider van frisse en lichte gerechten.

James Suckling: 90 punten (oogst 2017)


Van € 19,95 voor € 16,95 per fles. 


Sauvignon Blanc 2018 (OP=OP)
In onze zoektocht naar unieke wijnen kwam Franz Haas met deze geweldige Sauvignon Blanc op de proeftafel. Een zeer geslaagde wijn die culinair breed inzetbaar is, zeker geen 'alledaagse' wijn, maar een glas met veel lagen en complexiteit. Heerlijk als aperitief, op het terras of in combinatie met salades of vis.
Wij konden de laatste 100 doosjes kopen voor een zeer speciale prijs!


De Grote Hamersma: 9- 

Van € 18,95 voor € 13,95 per fles. 


Proefpakket 'Ontdek Franz Haas'
Ontdek zelf waarom wij zo enthousiast zijn over de prachtige wijnen van Franz Haas met ons proefpakket. Bestaande uit 1 fles van: Pinot Nero, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco, Manna, Lagrein en Gewurztraminer. Nu van €145,90,- voor slechts € 125,- (maximaal 2 proefpaketten per klant)


Mijn Tips
Als u een liefhebber van Pinot Noirs bent uit de Bourgogne, ga dan zeker de Pinot Noir en Schweizer Pinot Noir. Hun Sauvignon Blanc is echt een koopje voor deze prijs! Wilt u kennis maken met de wijnen: probeer dan het proefpakket.