Antinori's Brunello familie

James Suckling is lyrisch over de oogst 2015, hij noemt het een 'Fairy tale vintage'. Niet alleen James is enthousiast, de wijnmakers van Antinori's estate in Montalcino ook. De druiven zijn perfect rijp geworden, waren geconcentreerd en perfect om een bewaarwijn van te maken. Ook wij waren direct enthousiast, een zeer complexe Brunello die alles in zich heeft om over vijf jaar een perfect glas te worden.

Nu ruim vier jaar na de oogst, wordt de wijn vrijgegeven!

Brunello di Montalcino
Een van de grote drie wijnen van Italië: Barolo, Amarone en Brunello. Het gebied in het zuiden van Toscane om de stad Montalcino heen heeft een grootse reputatie opgebouwd voor zijn complexe wijnen met een groot bewaarpotentieel

Gemaakt van een lokale variant van Sangiovese, Brunello genaamd, volgens een traditionele methode. De wijn ondergaat een intensieve vatrijping en rijpt daarna rustig door op fles, om ruim vier jaar na de oogst te worden vrijgegeven. Voor Brunello Riserva is dit zelfs zes jaar na de oogst.

Het Estate Pian delle Vigne
Het Pian delle Vigne Estate ligt zo'n zes kilometer ten zuiden van de stad Montalcino boven de vallei van de rivier Orcia. Het landgoed dankt zijn naam aan een typisch 19e-eeuws treinstation. Het landgoed bestaat uit 184 hectare land, waarvan zo'n 65 hectare zijn aangeplant tussen 130 en 200 meter boven de zeespiegel liggend op het zuidwesten. De bodem bestaat grotendeels uit klei en kalksteen en is rijk aan kleine steentjes. Het landgoed produceert uitsluitend Sangiovese en maakt drie verschillende wijnen: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en een Riserva.

DE WIJNEN

Om te bewaren: Brunello di Montalcino 2015
James Suckling: 94 punten

Geweldige wijn uit een subliem jaar. Pian Delle Vigne Brunello 2015 wordt één jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het vijfde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. De Pian delle Vigne is een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2035.

Slechts 50 x 6 flessen beschikbaar, deels op kist. 
Ook verkrijgbaar in magnum en dubbel magnum flessen, beide zeer beperkt.

Om nu van te genieten: Brunello di Montalcino 2013
James Suckling: 94 punten | Robert Parker: 92 punten

Een unieke kans om nu en de komende jaren te genieten van een rijpe Brunello. Wij konden nog 32 doosjes van de vorige topoogst 2013 bij kopen tegen dezelfde prijs! Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2030.

Rosso di Montalcino 2018
Vaak mini Brunello genoemd, maar een heel ander type wijn. Lekker in zijn jonge jaren, licht van kleur en heerlijk om wat koeler te drinken. Gemaakt van jongere wijngaarden die uitsluitend bedoeld zijn voor de Rosso, dus geen 'leftovers' van de Brunello. Geniet van deze wijn in combinatie met Aziatische gerechten of met rode pasta's. De 2018 oogst is zeer geslaagd voor deze wijn.

Brunello di Montalcino Riserva Vignaferrovia 2012 
Robert Parker: 92 punten 

Wordt twee jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het zesde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. Door zeer strenge selectie en de lange ervaring van het wijnmaakteam van Antinori, is de 2012 Vignaferrovia een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2035. Alleen gemaakt in de beste jaren. Slechts 15 kistjes van 6 flessen beschikbaar. 

Ons advies
De Brunello 2015 en Riserva 2012 zijn voor de langere termijn, leg enkele kistjes in de kelder en geniet er de komende jaren van. De Brunello 2013 is nu al heerlijk, maar kan ook nog jaren liggen. De Rosso is perfect op dronk en kan nog 2-3 jaar rijpen.

Voorinschrijving
Tot 3 maart kunt u voorinschrijven op deze geweldige wijnen voor een zeer scherpe prijs. Zie onderstaand formulier.