6 dingen die u niet wist over Amarone


Amarone is een van de bekendste en kostbaarste wijnen van Italië. Met zijn krachtige en onderscheidende smaak is Amarone een van de meest kenmerkende wijnen van Italië. De 6 dingen die deze legendarische wijn zo bijzonder maken:

De geboortegrond
Amarone mag, net zoals bijvoorbeeld Champagne, alleen uit een klein afgebakend gebied komen, dit ligt in de Valpolicella Classico regio. Denk aan Verona, het Gardameer en Romeo & Juliet en je bent er!

One of a kind
Het droogproces van de druiven is uniek, dit noemen we appassimento. Dit proces duurt tussen de drie en vier maanden en is van cruciaal belang voor het unieke karakter van Amarone. Naarmate de druiven drogen concentreren suikers, zuren, tannines, aroma's en extracten zich. Daarnaast treden er binnen de druiven verschillende reacties op waardoor er meer complexiteit ontstaat.

Baby en Mini Amarone
Bestaat niet! Baby of Mini Amarone is een marketingterm om wijnen aan te duiden die gedeeltelijk gemaakt zijn van gedroogde druiven, zoals Ripasso. En een 'Amarone van het Zuiden' bestaat trouwens ook niet ;-) Amarone is Amarone.

De smaak
De droging van de druiven zorgt voor een intensieve en stevige wijn. Wat de Amarone uniek maakt is het 'zachte mondgevoel' wat de wijn rond maakt, maar nooit zoet.

Kostbaar
Een Amarone onder de €30,- is schaars en zelden echt lekker. Verwacht tussen de €30,- en €50,- per fles te betalen. Waarom?
a. Er zijn twee keer zoveel druiven nodig vanwege het indrogen
b. 100 - 120 dagen drogen
c. De druiven zijn kostbaar omdat deze schaars zijn
d. Minimaal drie tot vijf jaar rijping in de kelder

De druiven
Slechts een handvol lokale Valpolicella druiven zijn toegestaan: de Corvina, Rondinella en Molinara zijn het bekendst, maar de door Masi herontdekte Oseleta is ook toegestaan.

Wil je een echte top Amarone proberen? Kijk dan eens naar wijnen van Bertani, Quintarelli of onze topproducent Masi.

Ontdek Masi