Barolo van wijnhuis Prunotto
Dit schitterende glooiende landschap is waar de wereldberoemde Barolo en Barbaresco zich perfect thuis voelen. Zij bevinden zich dan ook in het heerlijke gezelschap van truffels, amandel- en hazelnootbomen, de lekkerste kazen en de mooiste pasta’s. Alles gemaakt volgens de slowfood beweging die in dit gebied is ontstaan, maakt dit tot de culinaire hemel op aarde.
Prunotto
Prunotto ligt in Alba, in het hart van de Langhe, halverwege tussen Barbaresco en Barolo, aan de zuidoostkant van de rivier de Tanaro op een glooiende heuvel omringd door wijngaarden die zich uitstrekken over de Langhe en Roero. In 1989 nam de Familie Antinori het estate over. Met respect voor de lokale druivensoorten en methodes ging de oudste dochter van Piero; Albiera, aan de slag om de kwaliteit van de wijnen nog hoger te krijgen. En dat is gelukt, de afgelopen jaren behoort Prunotto tot de tophuizen uit Piemonte.
De wijngaarden
Het landgoed beslaat een oppervlakte van ongeveer 65 hectare met wijngaarden in de allerbeste wijnproducerende zones in de regio. Zorgvuldig wijngaardbeheer is de belangrijkste fundamentele waarde bij het maken van wijn. Alleen druiven van topkwaliteit kunnen de geweldige wijnen produceren die de identiteit van het druivenras tot uitdrukking brengt. De filosofie van Prunotto is altijd gericht geweest op vooruitgang en verbetering. Zowel in de wijngaard als de kelders en in de verouderingstechnieken zoeken zij constant naar een manier om de beste kwaliteit te bereiken. Prunotto vertegenwoordigt hiermee de perfecte balans tussen traditie en innovatie.
Nebbiolo & Barbera
Nebbiolo en Barbera zijn de druiven achter de grote wijnen uit het gebied. Nebbiolo is de druif van de Barolo en Barbaresco en de meest bekende van de twee. Deze druif brengt lichtrode wijnen voort, die uitblinken in kracht en complexiteit en een groot bewaarpotentieel hebben. Maar Barbera is aan een opmars bezig, dit komt voornamelijk omdat de wijnmakers de potentie van deze druif nu volop benutten. Heerlijke, fruitige wijnen met veel diepgang zijn het resultaat. En, hoe kan het ook anders, deze wijnen zijn een fenomenale match met al het culinaire moois uit het gebied.
Authentiek Piemonte
Door de jaren heen zijn er veel producenten neergestreken in Piemonte, die allemaal een stukje van de lappendeken aan wijngaarden wilden benutten om wijn te maken. Hierdoor zijn er inmiddels enorm veel verschillende stijlen van Barolo. De familie Antinori kiest er echter altijd voor om trouw te blijven aan de originele details van het gebied. Ze werken met traditionele methodes die al eeuwenlang worden gebruikt in het gebied om wijn te maken en voegen hier een flinke dosis kennis en innovatie aan toe. Het allerbelangrijkste is dat de wijn te herleiden is naar zijn herkomst. De wijnen van Prunotto zijn allemaal onmiskenbaar authentiek Piemonte. Elegant, een prachtige complexiteit en een enorm bewaarpotentieel.